Ulaş Tarihi
Sivas ilinin bir ilçesidir. Sivas merkez ilçesinin Güneyinde bulunmaktadır. Sivas – Malatya yolu üzerinde bulunmaktadır. Sivas merkeze uzaklığı yaklaşık 35 km’dir. Ulaş’tan sonra Kangal ilçesi gelmektedir. Ulaş’ta demiryolu hattı ve tren istasyonu bulunmaktadır. 2 Haziran 1968 yılında belediyelik olmuş 1991 yılında ilçe statüsü kazanmıştır. 2015 yılında 9 adet köy derneğinin ortak katılımıyla Sivas Ulaş Dernekler Federasyonu (SUDEF) kurulmuştur.
Ulaş Nüfusu
2014 yılında; şehir merkezinde: 3757, kırsalda: 5472 olmak üzere toplamda 9229 nüfusa sahiptir.
İdari Durum
Ulaş ilçesinde 38 köy, 15 mezra, 4 ilçe merkezinde olmak üzere 42 muhtarlıktan müteşekkildir.
Eğitim ve Kültür Durumu
Ulaş ilçe merkezinde 1 İlkokul, 3 Ortaokul, 1 Anaokulu, 1 Lise ve Halk Eğitim Merkezi bulunmaktadır. İlçemize bağlı 13 İlkokul ve 2 Ortaokul bulunmaktadır.
Ayrıca ilçemizde 1 adet Halı saha, Kaymakamlığa ait 1 adet Misafirhane, 1 adet Spor Salonu mevcuttur.
Ekonomik Durum
Halkın geçim kaynağı tarım, hayvancılık ve yer yer çok azda olsa dokumacılıktır. İlçede bulunan Üretme çiftliği de önemli bir istihdam merkezi oluşturmuştur. Burada Türkiye’nin sayılı üretim çiftliklerinden birisi vardır. Özellikle küçükbaş hayvancılık ve tahıl ürünlerinin de önemli bir üretim merkezidir. Ayrıca kurulan Kangal Köpek Yetiştiriciliği çiftliği ile dünyanın birçok yerine satışlar yapılmaktadır. Ayrıca Ulaş’ta kurulan hayvan pazarı yıllardır ilçeyi bu alanda merkez hale getirmiştir. Sivas’ın birçok ilçesinden ve köylerinden insanlar bu hayvan pazarını yaşatmaya devam etmektedir. Ulaş’ın ilk yerleşimi her ne kadar ticarete dayanıyorsa da nesiller boyunca yerleşim yerlerinin zayıfladığı üretimin düşük ve pazarlamasında görülen güçlükler ticaretin zayıflamasına neden olmuştur. Hayvancılık ise genelde köylerde sürdürülmekte olup; ailelerin ihtiyacını karşılamaktan öteye gidememiştir.
Coğrafi yapısı
Arazisi geniş ve düz bir yapıya sahiptir. Büyük dağ olarak Tecer Dağı sınırları içerisinde olup halkın içme ve tarımsal su ihtiyacını Tecer Dağının Beş Gözler mevkiinde çıkan su ile karşılamaktadır. Çıkan bu su ayrıca Demir Çelik fabrikasının ihtiyacını karşılamaktadır. Ulaş ilçesinde 11 adet göl bulunmaktadır. İlçenin merkezinde bulunan tuz gölü kışları dolu olup yaz mevsiminde kuruyarak beyaz bir görüntüye sahip olur. Şuan da ise Tecer deresi ile beslenerek göl canlı hale getirilmiştir, içerisinde DSİ’den balık yavrusu alınarak bırakılmış ve halkın gezebileceği mesire alanına dönüştürülmüştür.
Ulaşım ve Altyapı Durumu
Ulaş İlçesinde ulaşım, kara ve demiryolu ile sağlanmaktadır. İlçenin ana caddelerinde Kilitli Parke Taşı döşenmiş, enerji nakil hatları yer altına alındı, Kanalizasyon ve İçme Suyu arıtma tesisiyle ilgili yenileme çalışmaları başlamıştır. Ulaş PTT Şubesi hizmet binasını Ulaş Belediyesinden satın alarak bakım onarımını tamamlamış, PTT Bankacılık işlemlerini halkın hizmetine sunmaktadır ve 60 kanallı fiber optik cihazı tahsis edilmiştir. ÇEDAŞ İşletmesi kendi binasında hizmet vermeye başlamış olup, tüm yerleşim birimlerinin elektriği sağlanmıştır. Hayvancılık ve çiftçilikle geçim kaynağı sağlandığı için Pancar Kooperatifi, Tarım Kredi Kooperatifi, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Karacalar Sulama Birliği ve Ziraat Odası faaliyet göstermektedir. İlçe Emniyet Amirliği, Jandarma Karakolu, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, İlçe Nüfus Müdürlüğü, Sağlık Ocağı ve Kaymakamlık gibi resmi kurumlarda hizmet vermektedir. Ayrıca ilçemizde Noter ve T.C. Ziraat Bankası da bulunmaktadır.